Maak werk van je cv

outofthecrowdIn deze economische tijden is solliciteren geen gemakkelijke opdracht. Voor elke job zijn er massa’s kandidaten. Extra reden dus om ervoor te zorgen dat je cv opvalt tussen al die andere. We starten het nieuwe jaar met enkele tips voor een vlekkeloos cv.

Maar hoe val je als sollicitant op tussen die stapels brieven en mails? Hieronder vind je tien gouden tips van enkele Nederlandse wervings- en selectiebureaus.

Tip 1: het cv is de maaltijd, de brief het toetje
Werkgevers lezen amper brieven, het gaat ze vooral om het cv. Geef een goed leesbare en correcte opsomming van je kennis en kunde. Maak een cv op maat voor elke nieuwe sollicitatie: “one size fits all, usually doesn’t fit anyone”.

Tip 2: presenteer jezelf in de personalia
Een werkgever heeft het druk en wil bediend worden. Omschrijf net onder de contactgegevens in twee of drie zinnen waar je goed in bent, wat je wilt leren en waarom je bij net dàt bedrijf wilt werken.

Tip 3: knal van het beeldscherm af
Je cv moet opvallen en wel vanaf het moment dat de werkgever het op z’n pc opent. De tijd dat een cv werd uitgeprint en zorgvuldig gelezen, is voorbij. Kom direct tot de kern (zie tip 2), maar denk ook aan de lay-out. Je cv moet overzichtelijk en makkelijk te lezen zijn op een computerscherm.

Tip 4: benoem behaalde successen
Alleen de vermelding ‘accountmanager’ of een taak als ‘relatiebeheer’ zegt weinig. Ga kort in op behaalde successen, vertel wat je bijdrage was. Dat zegt iets over je zelfvertrouwen en maakt tegelijkertijd duidelijk wat je precies hebt gedaan.

Tip 5: werkervaring bij een klein bedrijf? Voeg een link toe aan je cv.
Heb je gewerkt bij een bedrijf dat niet bekend is bij het grote publiek? Geef een korte omschrijving van het bedrijf en wat het doet en voeg een link naar de bedrijfssite toe.

Tip 6: hou het kort
Werkgevers of rekruteerders zien elke dag een hoop cv’s en zijn specialist in het scannen van documenten. Hou je cv en brief daarom kort en zorg dat de dingen die belangrijk zijn in het oog springen, zoals werkervaring. Een dergelijk cv wordt sneller gelezen dan een verhaal van vier bladzijden.

Tip 7: weet wat je wilt
Je motivatie maakt het verschil in tijden van laagconjunctuur. Focus op de jobs die écht bij jou passen. Dan volgt die scherp onderbouwde motivatie vanzelf en doorloop je met succes de sollicitatieprocedure.

Tip 8: wees authentiek en schrijf een oprechte brief
Vermijd standaardwoorden als ‘flexibel’, ‘teamplayer’ en ‘stressbestendig’. Beschrijf je motivatie alsof je het aan je beste vriend of vriendin vertelt. Formuleer dat vervolgens op een zakelijke manier en in een overzichtelijke structuur.

Tip 9: zorg dat je wordt aanbevolen
Laat je als jong talent aanbevelen door een bekende manager, CEO of specialist in jouw vakgebied. Dat is weliswaar niet zo gemakkelijk, maar het werkt wel.

Tip 10: verkoop jezelf aan de telefoon
Vacatureteksten geven zelden een volledig beeld van een functie. Aarzel niet om de telefoon te pakken en te controleren of je wel geschikt bent voor de job. Zorg ervoor dat je tijdens zo’n gesprek een paar goede vragen stelt.

BRON: VDAB