Eindelijk… mijn einddiploma op zak! Wat nu?

schoolsoutSchool is nooit je favoriete verblijfsoord geweest, eindelijk kan je gaan werken.
Heb je al eens nagedacht over je verdere toekomst?

Je bent inderdaad fysiek sterk en je kan direct in de bouw aan de slag.
Maar weet je ook dat  het zware werk in de bouw meer en meer wordt uitbesteed aan onderaannemers die goedkope werkkrachten, meestal van vreemde origine, in dienst nemen?
Is jouw kans op werk in de toekomst dan inderdaad nog zo groot?

Misschien denk je toch nog beter eens verder na voor je definitief je boekentas aan de haak hangt.

 

Betekent het einde van je 6e jaar ook daadwerkelijk het einde van je schoolcarrière?
Is er geen andere optie die je meer kans op slagen in het leven biedt, die je meer en een beter toekomstperspectief biedt?

Al ooit eens over gedacht dat voor de 6des BSO, één extra jaar je hele leven kan veranderen? Weet je dat één extra jaartje je hele leven kan omgooien? Want inderdaad, 1 jaartje (het 7e jaar) extra studeren, levert jou je diploma TSO op.
Eenmaal het 7de BSO voltooid, kan je dan het 7de specialisatiejaar TSO bvb. stuurtechnieken volgen. Ook kunnen alle cursussen waarvoor een A2 geëist wordt, om de cursus te mogen beginnen, gevolgd worden.
Zelfs heel wat vacatures, kijk maar naar de meeste vacatures bij de overheid (bvb. politieagent) staan pas open voor mensen die afgestudeerd zijn in het TSO of ASO (vroegere A2).

Voor de 6des TSO zijn er 2 mogelijkheden:
- Verder studeren (hogere studies) en zich zogezegd specialiseren in de diepte
- Praktijkervaring opdoen en zo veel mogelijk cursussen in de diverse domeinen van uw studierichting volgen (specialisatie in de breedte).

Niet iedereen kan ingenieur worden, maar door je te specialiseren in verschillende domeinen kan je als werknemer zeer belangrijk voor je werkgever worden.

Neem nu bvb de richting elektriciteit:
- Alarminstallateur
- Onderhoudselektricien
- Specialist PLC, het merk…
- Specialist industriële elektriciteit
- Werfleider
- Ploegchef
- …

Iemand die bvb het 7de  jaar stuurtechnieken heeft gevolgd, mag alarminstallaties plaatsen (mits hij voldoet aan de wet Tobback) en zou bvb. de cursus bewaking kunnen volgen (ook wet Tobback).

Ikzelf heb mijn bachelordiploma en de D-cursus in het avondonderwijs behaald.  Naast het lesgeven ben ik alarminstallateur en doe regelmatig freelance bewakingsopdrachten. Ik heb  heb al heel wat meegemaakt doordat ik regelmatig de kans krijg om backstage te werken op grote evenementen. In 2008 en 2009 werkte ik af en toe in het sportpaleis te Antwerpen, zie ook mijn website www.007security.eu (Home/over mijzelf/diensten aan bewakingsondernemingen)

Bewakingsagent of steward kan een mooie bijverdienste zijn en je komt op plaatsen waar je anders nooit de kans krijgt om te komen.

De website van VDAB toont ons dat er momenteel nog heel wat knelpuntberoepen zijn.
De lijst van de knelpuntberoepen vind je trouwens terug op de VDAB-website.

Gino De Vos

Foto: SCHOOL’S OUT!! by sanne