Tips voor een goede motivatiebrief

Vergroot je kans op een uitnodiging voor een gesprek met een goed opgestelde begeleidende motivatiebrief. Deze brief mag geen “bandwerk” zijn of een “copy paste” die je voor al je sollicitaties gebruikt, maak hem op maat van de vacature.

Beschouw deze brief als een extra mogelijkheid om je sollicitatie toe te spitsen op de vacature en de aandacht te vestigen op de kwaliteiten die jouw kandidatuur zo geschikt maken.
Het is het eerste document dat de mogelijke werkgever onder ogen krijgt. Deze brief moet dus werkelijk indruk maken.

De tips

  • Schrijf je brief zo dat de lezer verleid wordt om je CV te lezen. Elke zin moet raak zijn, de eerste zin moet ertussen uitspringen.
  • Analyseer de advertentie en maak aantekeningen van de vereiste kwaliteiten. Vat bij elke van die kwaliteiten samen hoe jij daaraan voldoet. Op basis daarvan leg je uit waarom je de geschikte persoon bent voor de functie.
  • Maak de brief nooit langer dan 1 bladzijde. Blijf concreet, gebruik korte zinnen met actieve werkwoorden: zo kom je dynamisch over.
  • Maak in je brief geen lijstje van de vermelde eisen uit de advertentie. Wees subtiel. Benadruk je sterke punten afgezet tegen sleutelcriteria en bewaar de rest voor het interview.
  • Aanbevolen lengte motivatiebrief: 2/3 de pagina.