Studenten mogen werken wanneer ze willen, het hele jaar door

Studenten die graag wat bijverdienen, kunnen sinds dit jaar helemaal zelf kiezen wanneer ze dat doen. Maar volgens Randstad weten al te weinig jongeren hoe de nieuwe regels in elkaar zitten.

Tekst en uitleg door hun arbeidsmarktspecialist Jan Denys.


Wat moeten studenten precies weten over de nieuwe regeling?


Denys: “Kort samengevat: vroeger mochten studenten 23 dagen werken tijdens het schooljaar, en nog eens 23 dagen tijdens de zomervakantie. Nu is het aantal dagen opgetrokken tot 50, en mogen ze zelf kiezen wanneer ze die inzetten. “Wie meer werkt, betaalt pas vanaf de 51ste dag een volledige bijdrage. Vroeger werd dat geld retroactief opgehaald, maar dat was een ingewikkeld systeem dat nauwelijks uit te voeren viel. Al was het maar omdat studenten soms op verschillende plekken werken, waardoor al die bedrijven mee moesten betalen. Maar dat is nu dus opgelost.
Bovendien heeft de overheid de website studentatwork.be ontwikkeld, waarop studenten hun dossier elektronisch goed kunnen opvolgen.”


Waarom was die hervorming eigenlijk nodig?


“Omdat de regeling nu meer aansluit bij de moderne manier van leven. Studenten willen graag zelf bepalen wanneer ze werken: de ene kiest voor een dag per week, heel het jaar lang, voor anderen komt een zomerjob beter uit. Ook voor bedrijven is dit een stap vooruit, net omdat ze bijna een jaar lang een student een dag per week aan het werk kunnen zetten. Niet onbelangrijk, er zijn genoeg zaken die hulp van studenten nodig hebben.”


Hoe belangrijk is studentenarbeid eigenlijk voor onze economie?


“Er zijn meer dan 400.000 studenten die werken, een marginaal fenomeen kan je het dus niet meer noemen. In tegendeel: als je weet dat bijna driekwart van de studenten ouder dan achttien werkt, dan is het bijna de norm. Steeds meer studenten kiezen ook voor een baantje tijdens het jaar, en daar speelt deze nieuwe regeling mooi op in. Hoe dat komt? Studenten spenderen meer, en hebben dus meer geld nodig. Let wel, amper 10 procent werkt om zijn studies te betalen. De rest wil gewoon wat extra zakgeld om te kunnen uitgaan, te reizen of om de gsm-rekening te betalen. “Mocht je studentenarbeid plots verbieden, dan zouden nogal wat sectoren in de problemen komen. Denk maar aan de horeca, callcenters en zelfstandigen, zoals bakkers die op zondag wel studenten moeten inschakelen.”


Zal de economische crisis een impact hebben op studentenwerk?


“Amper. Natuurlijk zal de crisis het aantal beschikbare jobs wat temperen, maar het nieuwe systeem stimuleert ook studentenarbeid, dus ik denk dat we op hetzelfde niveau blijven. Je hoort ook vaak dat studenten jobs inpikken, maar dat klopt niet. Jongeren werken immers vaak ’s avonds of tijdens het weekend, op momenten dat de meesten liever vrij nemen.”


Bron: De Morgen
Foto: Bert Janssen