‘Jongeren over werkloosheid’

Zaterdag 28 januari voerden KAJ-jongeren op de Antwerpse Groenplaats een bekendmakingsactie om hun ervaringen met het zoeken naar werk via uitzendkantoren toe te lichten. De manier waarop deze kantoren met hen omgaan, heeft volgens hen ernstige gevolgen voor hun toekomst. Door het uitblijven van vast werk kunnen zij immers geen aanspraak maken op een lening voor een huis of auto.

Om nog maar te zwijgen over de dromen die zij niet kunnen waarmaken, zoals niet kunnen gaan samenwonen met hun vriend(in)  zolang ze geen vast werk hebben.

Hun ervaringen staan in schril contrast met het beeld dat veel mensen in de maatschappij hebben over werkzoekende jongeren: namelijk dat zij luiaards zijn die niet willen werken terwijl er toch zoveel openstaande vacatures zijn. Dit maakt dat zij zich overal moeten verdedigen, bewijzen en verantwoorden en dat is zeer frustrerend en uitputtend, roepen zij.

Met 10.000 zijn ze de werkloze jongeren. Nochtans zijn er meer dan 60 uitzendkantoren. Dat is de hallucinante realiteit in Antwerpen. Zij willen ook aan hun toekomst beginnen, maar zonder werk is dat onmogelijk, schreeuwen ze uit!

De meeste jongeren hebben negatieve ervaringen met het zoeken naar werk via uitzendkantoren. Ze krijgen een job aangeboden, die dan plots niet blijkt te bestaan, ze worden geconfronteerd met valse vacatures aan de ramen van de uitzendkantoren, consulenten die hen – ondanks belofte – niet terugbellen, …

Enkele getuigenissen:

• C. (22 jaar): “Weet ge wat ik niet begrijp? Er zijn meer dan 1000 jobs die hier aan de ramen hangen, maar er is er niet één bij waar ik in hun profiel pas ofwa? Allez, ja dat kan toch niet?”

• B. (19 jaar): “Ik zoek iets in de industriële reinigingssector of als magazijnier. Allez, er hangen hier al twee vacatures voor magazijnier aan het raam en er is geen werk? Wat doen die vacatures hier dan nog? Aan het raam hangen als versiering of opvulling ofzo …”

• “Mijn ouders geloven me niet dat ik intensief op zoek ben naar werk. Ze zeggen me: ‘Er zijn zoveel vacatures, hoe kan dat dan dat jij geen werk vindt? Je bent gewoon te lui!’”

De actie eindigde met het loslaten van ballonnen waarop feiten staan die de jongeren hebben meegemaakt (symbolisch voor het loslaten van de negatieve ervaringen die ze hebben moeten meemaken en klaar zijn voor een nieuw begin).

Tekst&Foto: Raymond Clement, www.dewereldmorgen.be