20% klaagt over baas op Facebook

Een rotdag op het werk? Nooit klaagden zoveel mensen op Facebook over hun baas of job. Je frustratie uiten kan zijn gevolgen hebben: negatieve Facebook-berichten zijn voor werkgevers een reden om iemand te ontslaan.

Facebook gooit deze berichten online te grabbel, zonder dat gebruikers het beseffen. Dat blijkt uit onderzoek van Jobsvandaag.be.

Facebook als uitlaatklep over je job: op de sociale netwerksite regent het berichten over vervelende bazen en verveling op het werk. Veel werknemers mijden daarom hun baas uit hun vriendenlijst, om te voorkomen dat ze meelezen.

Bevriend met je baas of niet: de meeste ‘status updates’ zijn openbaar te raadplegen, afhankelijk van je privacy-instellingen. Een simpele zoekopdracht op Facebook toont duizenden berichten van werknemers die hun baas verwensen. Of van mensen die zich dood vervelen op het werk.

Jobsvandaag.be voerde onderzoek naar wat mensen over hun job of baas schrijven op Facebook. Drieduizend werkgerelateerde ‘status updates’ werden gedurende één maand geanalyseerd. Bijna twintig percent van deze berichten was negatief.

De vacature-site publiceert een bloemlezing van deze berichten op www.jobsvandaag.be/baasbeu. De bedoeling van het initiatief is dubbelzijdig. “Enerzijds willen we werknemers ervoor waarschuwen om twee keer na te denken voor ze iets over hun job schrijven. In het buitenland zijn er tientallen voorbeelden bekend van mensen die hun job hebben verloren door negatieve Facebook-berichten”.

Anderzijds wil Jobsvandaag gedemotiveerde werknemers aanmoedigen om uit de sleur te stappen. “Het aantal vacatures is weer in stijgende lijn: de crisis is niet langer een reden om je vast te klampen aan je huidige job.